Ayam Panggang Mudah

Simple Roast Chicken

Dah lama Maklong tak masak ayam panggang. Dah macam-macam cara yang Maklong gunakan untuk panggang ayam. Kali ni Maklong buat yang simple je. Maklong hanya bersihkan ayam kemudian keringkan dengan paper towel. Lepas tu Maklong ikat kaki ayam supaya tak terkangkang sangat. Masukkan separuh biji lemon ke dalam perut ayam. Tabur garam, rempah Cajun, pepper dan parutan kulit lemon. Maklong panggang dalam suhu 35oF selama sejam.

 

1 Comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Homemade Mayonnaise

Homemade MayonnaiseMaklong selalu menghadapi kesukaran dalam mencari mayonnaise yang sesuai untuk diabetes. Ini kerana kebanyakan mayonnaise yang terdapat dipasaran adalah terlalu manis. Semalam Paklong decide nak buat mayonnaise sendiri. Katanya dulu semasa bujang dia selalu tolong ibunya buat mayonnaise. Maklong pernah juga buat mayonnaise sendiri tapi hasilnya kurang memuaskan. Oleh kerana mayonnaise tidak dimasak, untuk mendapatkan hasil yang benar-benar memuaskan;  bahan-bahan yang digunakan mestilah top notch. Telur mesti yang benar-benar segar. Maklong dapat petua: untuk memastikan telur segar, masukan telur tersebut ke dalam bekas kaca yang berisi air. Sekiranya telur tersebut tenggelam dan mendatar, maknanya ia cukup segar. Sekiranya tenggelam tapi menegak maknanya kesegarannya sudah kurang  dan kalau ia timbul maka ia sudah tidak segar. Selain dari itu cuka yang digunakan juga jangan yang terlalu tajam. Yang lepas-lepas, Maklong biasa guna distilled vinegar dan hasil tak berapa best. Kemudian minyak yang digunakan jangan yang ada bau atau yang sudah tengik. Maklong pernah gunakan extra virgin olive oil, harganya mahal tapi bila dah sampai rumah buka seal penutup botol, baunya tengik, emmm hampeh.

Alhamdulillah resepi yang digunakan kali ni mendatangkan hasil yang baik. Rasanya menghampiri Hellman’s Mayonnaise yang maklong selalu guna masa di UK. Paklong jumpa resepinya di Epicurious.com.

Bahan-bahannya:

Sebiji kuning telur yang besar

1 1/2 sudu teh jus lemon

1 sudu teh white wine vinegar (Maklong guna apple cider vinegar)

1/4 sudu teh Dijon mustard (Maklong guna English mustard jenis serbuk)

1/4 sudu teh garam atau mengikut rasa

sedikit black pepper (Maklong tambah tiada dalam resepi asal)

3/4 cawan minyak canola (Maklong guna all-purpose olive oil)

Masukkan kuning telur, jus lemon, vinegar, mustard dan garam dalam sebuah mangkuk yang agak sedang besarnya. Letakkan mangkuk diatas tuala lembap yang dilipat supaya ia tidak bergerak-gerak bila mula memukul nanti. Pukul semua bahan tadi sehingga kembang dan berwarna kuning cerah selama 30 minit.

Masukkan minyak setitik demi setitik sambil terus memukul setiap masa selama 4 minit. Selepas 4 minit apabila nampak mula mengental bolehlah mula tuangkan minyak secara halus sambil terus memukul tanpa henti. Apabila telah betul-betul kental, itu tanda mayones telah siap. Tutup dengan cling film dan simpan dalam peti ais. Oleh kerana mayones ini tiada bahan additive, ia tidak tahan lama. Gunakan dalam masa seminggu.

TIP:

Kadang-kadang apabila anda terlebih tuang minyak dan ini menyebabkan mayones pecah minyak. Pada peringkat ini anda pukul macamna pun ia takkan jadi. Sekiranya mayones anda pecah minyak, jangan risau. Ambil sebuah mangkuk lain dan mula semula dengan telur kuning yang baru. Pukul telur hingga kembang dan masukkan adunan yang pecah minyak tadi setitik demi setitik sambil terus memukul. Insya Allah anda akan dapat menyelamatkan mayones tersebut.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, sauce

Telur dan Kolesterol – Apa kata Dr. Hamid Arshat

Gambar ehsan Google

Gambar ehsan Google

Siapa ada terbaca komen Dr Hamid Arshat mengenai telur dan kolesterol dalam Facebook baru-baru ini?

drhamidarshat

Maklong tertarik dengan komen beliau kerana selama ini pun Maklong menyokong pengambilan telur dalam pemakanan. Memang telur mengandungi kolesterol yang

tinggi  bagaimana pun ia tidak memberi kesan negatif kepada kadar kolesterol dalam tubuh. Sebaliknya telur membantu meningkatkan HDL (good cholesterol) dan merendahkan LDL (bad cholesterol) (2010, 2006). Kajian terkini juga menunjukkan yang telur tidak menyebabkan penyakit jantung. (2013)

Selain dari itu, telur sangat kaya dengan antioksidan lutein dan zeaxanthine. Kedua-dua antioksidan ini sangat penting dalam pemuliharaan mata (kajian 2005, 2002).  Ironisnya, masih ramai pengamal perubatan yang menasihatkan supaya kurangkan makan telur, kalau boleh pun ambik yang putihnya sahaja. Alangkah ruginya! Sedangkan kuning telurlah  yang mengandungi lutein dan zeaxanthine.

Allah jadikan telur sebagai satu sumber makanan semulajadi yang paling lengkap. Ia mengandungi blok binaan yang sempurna untuk pertumbuhan dan pembesaran seekor anak ayam.  Sebiji telur mengandungi protein tinggi dengan 9 jenis asid amino, vitamin (antaranya vitamin A, B2, B5, B12, D3), zat mineral (seperti zat besi, fosforus, sulphur dan selenium) dan lemak yang baik.  Telur juga mengandungi  zat choline yang sangat baik untuk otak. Di saat harga barangan meningkat naik ekoran kenaikan harga minyak, telur adalah makanan paling berzat dan paling berkhasiat yang mampu dibeli oleh segenap lapisan masyarakat. Ia bukan sahaja  murah dan sangat mengenyangkan malah ia juga mudah diolah  dalam berbagai jenis masakan dan hidangan. Nak tahu satu berita baik tak? Telur juga boleh membantu menurunkan berat badan. Betull! Kajian ini ada buktinya.

TAPI – Sekiranya anda obes atau anda mengidap sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis, jangan salahkan telur yang anda makan. Perhatikan makanan lain yang anda makan bersama telur atau ingredient lain yang dimasak bersama telur. Jika terdapat gula atau karbohidrat, maka itulah suspek utama yang perlu dipersalahkan dan dihindarkan.

So apa lagi? Tak perlu takut makan telur kecuali anda memang alergik pada telur.

Psst! Maklong dulu kan masa kecil pernah memasuki pertandingan yang memerlukan kekuatan seni suara. Atuk mak kata kalau nak suara elok makan telur ayam kampong mentah. Ambil telur yang betul-betul fresh, bersihkan kemudian tebuk dua lubang di hujung dan pangkal. Tutupkan satu lubang dengan jari dan letakkan lubang satu lagi ke mulut. Nganga luas-luas, lepaskan jari dan sedut isi telur dan terus telan. Maklong  amalkan setiap hari sehingga hari pertandingan. Betul atau tidak petua ni, Maklong berhasil menjadi johan hehehe.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Insulin juice

I’ve heard that there appears to be a preparation for insulin-like juice which you can consume orally to lower your you blood sugar level. However, if you hate vegetables then it’ll be a challenge for you to take it. I found this in Facebook. If you’re afraid of needles, maybe you can check this out.

insulin juice

Okay, siapa nak cuba? Menarik ni! Jus yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Resipinya:

1 biji epal hijau
1/2 biji peria
1/2 biji timun
2 btg seleri
1/4 lemon

Diminum setiap hari.

Siapa yang dah cuba, kongsikan kesannya kat sini. Maklong belum cuba lagi. Esok nak cari bahan-bahannya.

2 Comments

Filed under Breakfast, Diabetic-friendly, Uncategorized

Mencari idea dari Jamie Oliver

Terkadang Maklong jadi buntu apa nak masak yang sesuai dengan selera semua orang. Atuk Abah dengan selera kampungnya. Paklong dengan selera westernnya. Pastu nak nak diolah pulak supaya sesuai dengan diabetesnya. Baru fikir je dah penat. So hari ini Maklong bukan lah nak berkongsi resepi tapi nak kongsikan apa yang Maklong buat bila dah ‘run out of ideas’. Maklong minat dengan Jamie Oliver (celebrity chef dari UK). Dia seorang yang kreatif. Sebagai chef dia berjuang untuk memperbaiki pemakanan anak-anak disekolah dan kita tahu selera anak-anak lebih cerewet dari orangtua lebih-lebih lagi yang terbiasa dengan makanan segera dan jajan. Hasilnya eksperimennya di beberapa sekolah, beliau berjaya mempengaruhi pihak kerajaan untuk memperuntukkan bajet bagi mengubahsuai kantin di sekolah-sekolah supaya menyediakan makanan yang lebih sihat untuk anak-anak. Maklong rasa banyak idea beliau yang kita boleh pakai. Cuba lihat video di bawah ni:

Resepi pertama adalah Fritata telor Angsa. Fritata ni sesuai untuk sarapan atau kudapan malam. Biasanya mereka yang ada diabetes selalu rasa lapar waktu malam. Dalam resepi ni, Jamie gunakan keju kambing dan keju parmesan, so kita carilah yang halal ye..

Bahan-bahan yang digunakan:

2 biji telor angsa

Butter

sedikit garam

sedikit black pepper (Jamie tak letak)

daun pudina

cili

keju kambing

parmesan

Resepi kedua pulak adalah Dada Ayam dengan Asparagus. Okey, dalam resepi ni Jamie gunakan bacon jadi kita kena derhaka sikit dan abaikan bacon tersebut. Sebaliknya kita boleh gantikan dengan lemak ayam yang dicairkan kerana  lemak cair juga boleh memperisakan hidangan tersebut.

Bahan yang digunakan:

Sebelah dada ayam yang dibuang tulangnya

Beberapa pucuk asparagus

tomato ceri

black olives

beberapa helai daun basil

sedikit butter

sedikit garam

sedikit air atau jus lemon

Resepi ketiga Couscous dengan campuran Seafood. Yang ini Maklong serahkan kepada kebijaksanaan anda untuk membuat pegubahsuaian sendiri.

Leave a comment

Filed under Anecdote, Tips

Sambal ikan kembung dengan ulam-ulaman

IMAG0373 IMAG0374

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembung yang sudah masak – disiat-siat

4 biji cili merah

3 biji cili padi (boleh tambah lagi kalau suka)

belacan sebesar jempol dibakar (Maklong goreng je)

limau nipis atau limau kasturi (Maklong guna lemon)

daun ketumbar sebagai hiasan

Simply tumbuk cili dengan belacan sampai lumat kemudian perahkan limau. Hidang dengan hiasan daun ketumbar. Maklong hidang bersama kacang bendi celur, tomato ceri dan kacang panjang.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Siakap Kukus Permintaan Atuk Abah

Siakap Kukus

Dari minggu lepas lagi Atuk Abah tak lalu makan. MakLong masak macam-macam semua tak lalu ditekaknya. Oleh kerana Atuk Abah mengidap Sindrom X (darah tinggi, kencing manis, lemah jantung dan sahabat-sahabatnya), maka ini sangat menganggu kesihatannya. Bila dah terlalu lapar, biasanya Atuk Abah bantai sepaket mee Maggi. (What! Maggi mee?! Tapi kan bla bla bla… ok lets not even go there..).

Anyway semalam Atuk Abah ajak Maklong pergi pasar untuk shopping, katanya “mana tahu nampak apa-apa yang berkenan dihati”.  Lepas satu satu gerai dilalui, tak ada yang berkenan sehinggalah dia ternampak beberapa ekor ikan siakap segar. Dia minta dua ekor. “Kukus!”, dia perintah Maklong sambil berpesan supaya dimasukkan serai dan halia. Actually dia suruh Maklong bubuh gula sikit supaya terasa manisnya. Tapi dek kerana sindrom Xnya Maklong abaikan part tu. Maklong teringat kat rumah ada lagi sebiji lemon. Kalau Maklong guna lemon rasa manis dan masam tu ada sekali all-in-one.

Sampai di rumah, Maklong cuba olahkan siakap tu menurut kemahuannya. Alhamdulillah, berselera dia makan. Dia suka kuahnya dan banyak juga ikan itu dimakannya. Dia tak komen pun pasal ketiadaan gula. Cuma omelnya, serai tu lain kali  jangan dihiris halus  cukup sekadar di ketuk sahaja kerana susah dia nak mengunyah di celah gigi-giginya yang mula ompong. Yelah, Maklong hiris halus kerana nak make sure rasa serai masuk dalam ikan, tak teringat pulak dia susah nak kunyah. Alah Maklong ni macamlah baru semalam gigi Atuk Abah tu ompong. Takpe lah next time MakLong cuba ingat.

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap dikelar

1 biji bawang besar – di hiris bulat

2 ulas bawang putih – diketuk dan dicincang halus

1 inci halia dihiris memanjang seperti batang mancis

1 batang serai dihiris halus atau nak ketuk sahaja pun boleh

5 biji cili padi diketuk hingga pecah

1 biji lada merah di belah memanjang

1 sudu kicap cair (Maklong guna kicap kikkoman)

1 sudu kecil minyak bijan

jus dari setengah biji lemon

beberapa titik sos ikan

1 sudu minyak masak

sedikit daun parsli buat hiasan

Caranya:

Ikan dibasuh bersih. Campurkan sos ikan, kicap cair, minyak bijan, cili padi, separuh daripada bawang putih dan jus lemon. Rasa dan imbangkan masin, masam dan manisnya. Lumurkan pada ikan dan perap sebentar. Letakkan ikan dalam bekas pengukus bersama sos perapan. Apabila dikukus, sos ini nanti akan bercampur dengan air ikan dan menjadi kuah yang sedap. Taburkan separuh dari hirisan halia, semua serai dan lada merah. Kukus hingga masak. Panaskan sesudu minyak masak hingga meruap. Tumiskan bawang putih dan halia serta bawang besar. Apabila kekuningan dan naik bau, curahkan minyak panas berserta  bawang dan halia ke atas ikan kukusan tadi. Hiaskan dengan daun parsli. Hidangkan panas-panas.

1 Comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Kerabu Ikan Kembung Thai-Style

Kerabu Ikan Kembung

Masa musim Tahun Baru Cina baru ni Mak Long beli 2 kilo ikan kembung dipasar. Lepas tu jenuh lah Maklong nak menghabiskannya dan sampai kehabisan idea nak mengolahnya. Atuk Abah pulak sampai dah jemu tengok ikan kembung. Asyik-asyik ikan kembung. Kerabu ni Maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini. Dah lama Maklong tak buat kerabu ikan. Kalau di UK dulu Maklong gunakan ikan mackerel salai (smoked mackerel). Kerabu ni sebenarnya terhasil dari lebihan pindang ikan kembung yang Maklong buat pada hari sebelumnya. Kalau nak buat guna ikan kembung fresh bolehlah bakar dulu atau goreng dulu ikan tersebut. Resepi lebih kurang seperti smoked mackerel salad yang Maklong pernah buat dulu.

Bahannya:

2 ekor ikan kembong yang telah dimasak diambil isinya sahaja dan disiat-siat

1 biji bawang besar dihiris nipis dan dileraikan

1 biji tomato dihiris nipis

1 batang serai dihiris nipis bulat-bulat

2 pokok daun ketumbar dimayang halus

sedikit parutan kulit lemon

Untuk sosnya:

5 biji cili padi dicincang halus atau ditumbuk

1 sudu sos ikan

1 sudu besar jus lemon

2 sudu minyak zaitun

1 sdk minyak bijan

Masukkan kesemuanya bahan kecuali bahan sos kedalam sebuah mangkuk dan gaulkan rata. Campurkan kesemua bahan sos kedalam mangkuk kecil dan pukul hingga sebati. Rasa terlebih dahulu. Tambahkan sos ikan atau jus lemon sekiranya perlu. Curahkan sos kedalam mangkuk besar tadi dan  gaulkan sehingga rata.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Teh Pudina Stevia Yang Menyegarkan

Kalau kat kampung ni, kudapan sering di iringi dengan teh O yang biasanya dimaniskan dengan gula. Dengan menggunakan daun stevia kering, maklong persembahkan teh pudina stevia yang tak kurang sedapnya malah lebih menyegarkan.

Hanya didihkan secawan air dengan beberapa helai daun stevia kering selama beberapa minit, kemudian celupkan seuncang teh diikuti dengan sedikit daun pudina. Hidangkan panas-panas. Mmmmm segar!!

3 Comments

Filed under Beverage, Diabetic-friendly

Diabetes: Kenapa kaki saya kebas?

Male Right Foot 1.jpg

Ihsan Wikipedia

Ramai pesakit diabetes yang sering mengadu kebas-kebas kaki. Fenomena ini sering disebut dalam bidang perubatan sebagai ‘diabetic neuropathy’. ‘Diabetic neuropathy’ adalah antara komplikasi diabetes disebabkan oleh kerosakan pada hujung saraf dan ini boleh mengakibatkan rasa kebas timbul pada anggota tubuh seperti kaki dan tangan. Menurut pembacaan Maklong, neuropathy ini sukar diubati tetapi penjagaan yang betul boleh mengelakkannya dari menjadi bertambah teruk.  Diabetic neuropathy yang tidak terkawal boleh menyebabkan keadaan ini menjadi melarat membawa kepada kecederaan yang tidak disedari dan  lambat laun boleh menyebabkan berlaku amputasi. Ini kerana apabila berlaku kebas pada kaki, anda tidak akan dapat merasa sakit pada luka atau jangkitan pada kaki.  Pastikan anda sentiasa mengawal kandungan gula dalam darah dengan memakan ubat diabetes yang disyorkan doktor dan pada masa yang sama  amalkan pemakanan yang baik. Ini dapat membantu mengurangkan rasa kebas pada kaki atau tangan.

Tips penjagaan kaki

  1. Basuh kaki anda setiap hari dengan air suam dan sabun. Keringkan kaki dengan sempurna terutama pada celah jari.
  2. Periksa kaki setiap hari, kalau perlu gunakan cermin, untuk melihat samada terdapat bengkak, luka, ketuat  dan sebagainya.
  3. Gunakan losyen untuk melembutkan tapak kaki yang keras.
  4. Kalau perlu, pakai selipar di dalam rumah untuk mengelakkan kaki terluka tanpa disedari.
  5. Elakkan memakai sandal. Sebaliknya amalkan pakai kasut yang selesa dengan stokin apabila keluar rumah.
  6. Jangan lupa untuk meminta doktor memeriksa kaki anda setiap kali bertemu doktor.

Rujukan:

  1. http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/neuropathies/
  2. http://www.livestrong.com/article/244916-what-are-the-treatments-for-numb-feet-in-diabetes/

1 Comment

Filed under Tips

MENU HARI INI

Menu hari ini

menu hari ini

Lamanya Maklong tak bersiaran lebih-lebih lagi sejak balik Malaysia ni. Sibuk mengerjakan urusan harian, blog sendiri pun jarang tengok. Sekali sekala Maklong jengah juga untuk membalas komen yang diutarakan. Pun begitu ada komen yang Maklong tak balas, harap maaf ye…

Maklong sekarang tinggal di kampung bersama Atuk Mak dan Atak Abah yang masing-masing sudah pada sakit-sakitan. Menu hari ini permintaan Atuk Abah yang mahu Maklong masakkan sayur padprik. Selalunya Maklong yang pergi pasar, tapi hari ini alhamdulillah dia sudah kuat dan berasa confident untuk kepasar sendiri. Pulang dengan udang dan sayur-sayuran, dia mintak gorengkan Maklong sayur kailan, “tapi kena potong halus”, katanya sebab selalu lekat kat gigi. Mak long gorengkan tauhu dan tempe sebagai tambahan protein. Sambal kicap tu buatan Miqdad, anak sedara Maklong yang suka memasak.

Chicken padprik

Padprik tu Maklong tambahkan dada ayam dan Maklong guna resipi ini. Padprik ini memang kesukaan Pak Long. Jom makan…

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly

Stevia: Berita baik untuk diabetes

Sebelum ni Mak Long pernah bercakap tentang Splenda sebagai pengganti gula dalam makanan. Hari ini Mak Long nak bercerita teng stevia pulak. Berbanding Splenda, stevia lebih mudah didapati di Malaysia. Bagaimana pun Mak Long masih belum berpengalaman lagi dalam masakan Mak Long, jadi jom kita teroka sama-sama.

Kembang stevia rebaudiana - ihsan Wikipedia

Stevia berasal dari sejenis herba bernama Stevia rebaudiana yang juga dikenali sebagai sugarleaf/sweetleaf atau daun manis. Ekstrak steviol glycoside  yang didapati dari tumbuhan ini mengandungi kemanisan 300 kali lebih tinggi dari gula. Oleh kerana stevia tidak memberi kesan negatif terhadap kadar gula dalam darah, ia sangat sesuai untuk pengidap diabetes. Stevia kini menjadi semakin popular di kalangan pengamal diet rendah karbohidrat.

Malaysia kini adalah salah sebuah negara yang sudah mengusahakan stevia sebagai tumbuhan makanan.  Sebagai pemanis stevia tidak mempunyai rasa pahit yang biasa terdapat dalam bahan pemanis lain seperti saccharin atau cyclamate. Selain pemanis seperti Equal stevia, Mak Long dapati banyak juga produk berunsurkan stevia yang kini terdapat di pasaran Malaysia.  Ini termasuklah sirap kordial yang telah dimaniskan dengan stevia seperti produk Stevia Sweet. Ini cukup baik untuk pengidap diabetes terutama di saat menghampiri hari raya.

Setakat ini Mak Long sudah pernah menggunakan stevia  untuk memperisakan masakan bagi menggantikan gula tapi Mak Long masih lagi mencari cara untuk menggunakan stevia untuk membuat kuih-muih. Sesiapa yang berpengalaman dan pernah menggunakan stevia dalam pembuatan kuih-muih harap dapat dikongsikan disini untuk kebaikkan bersama ya..

 

18 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Uncategorized

Salad buahan buat berbuka

Pak Long sangat suka buahan untuk membuka  selera waktu berbuka. B iasanya Mak Long akan pilihkan beberapa buahan untuk dijadikan salad. Pernah ada memberi komen yang buahan yang Mak Long gunakan tidak sesuai untuk diabetes. Sebenarnya komen itu betul juga.  Buahan seperti oren, mangga atau rambutan misalnya  tidak sesuai lebih lebih lagi apabila dimakan berlebihan.  Jadi supaya pengidap diabetes tidak merasa kempunan Maklong campurkan sedikit buah oren dengan buahan lain yang rendah indeks glisemiknya seperti epal dan honeydew.  Kemudian Mak Long hidangkan dengan susu cair dan yoghurt.  Dengan cara ini, pengidap diabetes dapat menikmati kepelbagaian buah dengan cara yang lebih sihat.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fruit

Pucuk ubi masak lemak dengan tempeh…tapi kureng sikit…

 Semalam Mak long berbuka dengan pucuk ubi masak lemak tempe. Sejak menetap di kampung ni baru sekarang Maklong dapat makan makanan kegemaran Mak Long ini. Tapi Mak Long kureng puas hati sebab kelapa parut yang Mak long gunakan tak banyak santannya jadi santannya agak cair sedangkan Mak long suka santan pekat untuk masakan ini. Biasanya MakLong gunakan tempe yang agak tua dan sedikit kering yang MakLong akan cincang halus dan rebus dengan bumbunya sampai betul-betul lembut. Tempe tua memberikan flavor yang cukup istimewa dalam masakan ini. Kalau masak pucuk ubi macam ni Maklong boleh ratah sayur sampai habis seperiuk..  Walau tak berapa menjadi, masih tetap sedap di lidah MakLong yang dah lama merinduinya..

Haha tak  payah resipilah ye.. Nanti bila dah buat yang betul kau baru MakLOng sharekan resipinya

Selamat berbuka..

 

 

9 Comments

Filed under Uncategorized

Soy Collagen

Baru-baru ini Mak long diperkenalkan dengan satu produk baru yang menakjubkan. Produk tersebut adalah soy collagen. Ia adalah produk soya yang mengandungi collagen dari sumber marin yang sangat berkesan dalam mengatasi masalah kulit kering, kusam, berparut dan tidak sekata. Protein kacang soya pula mempunyai kebaikan untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Produk soy collagen ini juga diperkaya dengan astaxantin yang mempunyai pelbagai manfaat tambahan seperti:

  • meingkatkan antibodi
  • anti oksida (melindungi sel dari radikal bebeas dan membantu mencegah kanser)
  • mengurangkan risiko sakit jantung
  • menambah daya ingatan
  • menambah daya tahan dari serangan penyakit usus
  • mengeluarkan sel tidak normal di hati
  • melindungi mata dan kulit dari UV A dan UV B

Alhamdulillah setelah mencubanya selama seminggu Mak Long dapat rasakan perubahannya. Kulit Maklong jadi lebih lembut. Selain  dari itu parut-parut lama akibat bermain dengan Conet kucing MakLong yang nakal tu, dah semakin pudar. Paklong pun komen perkara yang sama. Apa yang suka ia hanya perlu diminum sahaja seperti susu dan rasanya pun sedap. Tak perlu suntikan, tak perlu botox dan tidak ada bahan kimia.

MakLong dapat tahu yang selebriti terkenal seperti Catriona Ross pun menggunakan produk ini.  Jadi kalau anda teringin untuk kulit yang cantik di hari raya ini, hubungilah Mak Long dan Maklong boleh tolong dapatkannya untuk anda.

Leave a comment

Filed under Beverage

Betul ke santan kelapa elok untuk diabetis

Hari ini Mak LOng nak kongsi satu artikel yang Mak Long baca di blog Azrinna mengenai santan kelapa. Azrinna ini tokey satay tau, jadi kalau nak tempah satay boleh tempah dengan dia.

Mak Long ceduk sedikit dari artikel tersebut:

“Diabetis

  • Membaiki perembesan insulin dan penggunaan glukos darah
  • Melegakan stres pada pankreas dan sistem enzim tubuh
  • Membantu mengurangkan simptom dan risiko kesihatan berkaitan dengan kencing manis”

Selama kita sering diberitahu yang santan tu menggemukkan. Sebenarnya bukan santan tu yang menggemukkan tapi karbohidrat yang dimakan bersama santan yang menggemukkan misalnya nasi, gula dan sebagainya. Jadi kalau mak long masak masakan yang bersantan biasanya Mak Long akan hidang bersama quinoa atau nasi tiruan.

Ok, nak tau selanjutnya mengenai artikel tersebut, baca selanjutnya di sini.

 

2 Comments

Filed under Tips

This time I’ll let the pics do the talking

The ingredients:

1 bowl of cooked quinoa

1 heart of gem lettuce

2 tomatoes

half a red onion

Chop the vegetables and add to the quinoa then add flaked smoked mackerel

2 tsp of soy sauce, 2 tsp fish sauce, 1 tsp sesame oil, 4 tsp olive oil

3 thai birds eye chillies finely chopped

Add 2 tsp of lemon juice to the chillies, oils and sauces and mix well

The result:

The finished salad mixed with the dressing. Enjoy!

 

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish

Brisket dimasak lemak cili padi

Bila-bila Mak Long terasa nak makan daging salai masak lemak cili padi, Mak Long akan buat masakan ni.

Brisket adalah potongan daging lembu di bahagian sebelah bawah berhampiran kaki depan. Mak Long suka beli brisket kerana potongan ini adalah yang paling murah terdapat di kedai. Mak Long biasanya beli brisket dengan tulang tanpa dipotong. Sampai rumah, Mak Long akan terus bakar brisket tu dalam oven pada suhu rendah biasa 120C berbungkus dalam foil selama lebih kurang 4 jam. Selepas Mak Long sejukkan dan bila dah sejuk Mak Long hiris-hiris nipis dan kemudian Mak Long masak semula daging tu dalam gulai ciri padi.

 

6 Comments

Filed under Main Dish, Meat

Pak Long the artist

Painting is just one of Pak Long’s hobbies. His specialty?  Water colour. I like his work and I just wish that he would do more of it.

Here, he has immortalised my kampung house, the house that I grew up in. This finished artwork will soon be hanging in a place of pride on my sister’s wall.

7 Comments

Filed under Anecdote

Mak Long kurang sihat

 

Baru ni Mak Long tak berapa sihat. Tak demam dan tidak selsema. Tiba-tiba Mak Long diserang rasa hajat yang sangat menyengat untuk ke tandas dan ia berterusan selama 3 hari. Mulanya Mak Long ingat Mak Long keracunan makanan tapi bila dipikir balik, Mak Long jarang keracunan. Dan makanan yang Mak Long makan biasa aje. Peliknya Pak Long tak kena pulak sedang kami makan benda yang sama. Rupanya bila Mak Long jumpa doktor, katanya Mak Long kena tummy bug. Alhamdulillah, sekarang Mak Long dah sihat.

Semasa kurang sihat Mak Long makan sayur campur dan ayam bakar sahaja.

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Jerusalem artichokes dengan kepak ayam

Jerusalem Artichokes atau sunchoke adalah sejenis ubi yang datang dari tumbuhan serupa bunga matahari. Mak Long tak tahu kalau ada nama Melayu untuk Jerusalem artichoke ni. Ubi Jerusalem artichoke mempunyai bentuk dan rupa seperti halia. Kalau nak tau rasanya, bayangkan rasa kacukan antara ubi kentang dengan sengkuang.

Jerusalem artichoke mempunyai glisemik indeks yang rendah. Ini menjadikannya sesuai untuk diabetik. Karbohidrat yang terdapat dalam ubi ini adalah jenis inulin yang apabila dihadam, tidak menjejaskan kadar glukos dalam darah.  Ia adalah jenis serat yang kaya dengan prebiotik. Kita tahu yang probiotik adalah bakteria seperti acidophilus dan asid laktik bakteria yang diam dalam usus kecil kita membantu meningkatkan kesihatan kita. Prebiotik pulak adalah “makanan” untuk probiotik. Jadi ia baik untuk sistem penghadaman kita.

Jerusalem artichoke sesuai sebagai gantian kentang. Jadi anda terasa nak makan kentang, gantikan dengan jerusalem artichoke.

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Kontroversi resipi Coca Cola

Cans of Coca Cola for sale is displayed at a grocery store in Phoenix, Arizona, February 9, 2011. REUTERS/Joshua Lott Read more: http://newsfeed.time.com/2011/02/15/is-this-the-real-thing-coca-colas-secret-formula-discovered/#ixzz1EBOWnd7y

Semalam Mak Long ternampak berita di Yahoo.com mengatakan yang resipi Coca Cola yang selama ini tersimpan penuh misteri dan penuh rahsia selama 125 tahun telah terbongkar. Berita tersebut turut menyiarkan resipi rahsia tersebut dengan terperinci, (Mak Long salinkan di bawah), tapi yang mengejutkan Mak Long ialah resipi tersebut mengandungi alkohol. Masya Allah! Betul ke?!  Bayangkan selama ini kita umat Islam bukan sahaja telah meminum minuman ini bergelen-gelen (secara kolektif) tapi juga turut menyumbang secara aktif kepada kekayaan syarikat Coca Cola. Bila terbaca berita tu, Mak Long pun cepat-cepat kongsikan di Facebook, tapi eh tak lama lepas berita tu dah tak boleh di baca di Yahoo pulak.. Hairan bin ajaib ye..

Malam tadi Maklong jumpa semula berita yang serupa di WordPress, Mak Long rasa wajarlah kalau Mak Long kongsikan di sini untuk manfaat kita bersama. Cuba lihat resipi ni:

The recipe:

Fluid extract of Coca: 3 drams USP
Citric acid: 3 oz
Caffeine: 1 oz
Sugar: 30 (unclear quantity)
Water: 2.5 gal
Lime juice: 2 pints, 1 quart
Vanilla: 1 oz
Caramel: 1.5 oz or more for color

The secret 7X flavor (use 2 oz of flavor to 5 gals syrup):
Alcohol:  8 oz
Orange oil: 20 drops
Lemon oil: 30 drops
Nutmeg oil: 10 drops
Coriander: 5 drops
Neroli: 10 drops
Cinnamon: 10 drops

Bukan sahaja ia mengandungi alkohol tetapi kandungan gula luar biasa tinggi. Mungkinkah bahan-bahan ini yang menyebabkan kita terlalu suka dengan Coca Cola. Kalau lah benar ini resipi nya, Mak Long tak hairan kalau Coca Cola bertindak supaya berita seperti ini tidak tersebar dan inginkan agar resipi tetap masih rahsia. Mengikut berita yang disiarkan, alkohol telah tidak lagi digunakan dalam pembuatan minuman Coca Cola.

Namun apa pulak reaksi Coca Cola terhadap berita ini?

Kalau lah benar berita ini maka sudah pasti umat Islam seluruh dunia akan bertindak mengharamkannya. Dalam berita yang ini pulak, syarikat Coca Cola masih tetap bertahan yang resipi mereka masih lagi rahsia. Mereka tidak membenarkan tapi tidak pulak menafikan resipi yang telah tersiar itu.

Untuk kita umat Islam pula, bagaimanakah dapat kita yakinkan diri kita yang minuman Coca Cola masih halal seperti yang kita anggap sebelum ini. Bukan sahaja ia mengandungi alkohol yang nyata haramnya, kandungan gula tinggi yang berbahaya kepada kesihatan tak kira samada kita diabetik atau tidak , tapi ia juga mengandungi koka yang datang dari pokok kokain. Artikel mengenai Coca Cola dalam Wikipedia menyatakan daun koka yang digunakan dalam pembuatan minuman ini telah di de-cocainised (dibuang unsur kokainnya) namun produk akhir yang dihasilkan masih mengandungi trace amounts of cocaine.  Mungkinkah bahan ini yang menjadikan kita jadi ketagih pada Coca Cola walaupun secara nyata ia tidak memabukkan?

Sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat untuk dikongsikan, silalah klik pada butang di bawah ini untuk mengongsinya melalui email, Facebook atau Twitter. Mak Long juga izinkan sekiranya anda ingin berkongsi artikel ini seluruhnya di blog anda sendiri asal sahaja anda linkkan post tersebut dengan blog Mak Long. Mak Long serahkan pada diri anda sendiri untuk membuat keputusannya.

Ibarat kata Ustaz Harun Din : Tepuklah dada tanya iman kita…

7 Comments

Filed under Anecdote

I’m Posting every week in 2011!

I’ve decided I want to blog more this year.  Last year I had only one pathetic post. This year I hope to be posting on this blog at least once  a week for all of 2011.

I know it won’t be easy, but it might be fun, inspiring, awesome and wonderful. Therefore I’m promising to make use of The DailyPost, and the community of other bloggers with similar goals, to help me along the way, including asking for help when I need it and encouraging others when I can.

If you already read my blog, I hope you’ll encourage me with comments and likes, and good will along the way.

Thank you for reading.

 

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Tuna in soy sauce

This is a really nice way to have tuna. Its my husband’s favorite. He asks for every time we have tuna in stock.

Ingredients:

2 pieces tuna steak

2 small potatoes (peeled and sliced)

1 onion (peeled and sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 inch ginger (julienned)

3 green bird eye chillies crushed using the side of your knife

1 stick cinnamon

1 tsp mild curry mix

2 tbsp soy sauce

1 tbsp oyster sauce

hot boiling water

3 tbsp groundnut oil

Serves 2

Heat the groundnut oil in a frying pan. Fry the potatoes in a single layer and turn after a couple minutes. Lift into a dish. Next sear the tuna steaks a couple of  minutes each side.  Lift the steaks into a dish. Next fry the garlic, ginger and the onion. Add the cinnamon stick and chillies. Add the curry mix and stir. Then add the tuna steaks and potatoes. Stir well. Add the boiling water, soy sauce and oyster sauce.

Served w quinoa and stir fry vegetables.

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish

Chestnut mushroom and mixed vegetable stir fry

Ingredients:

150 gm chestnut mushroom (sliced)

2 medium carrots (peeled and sliced)

1 stalk celery (sliced)

half of a small heart cabbage (sliced)

1 clove garlic crushed

1 tbsp groundnut oil

some hot boiling water

salt and pepper

Serve 2

Heat the oil in a frying pan on high heat.  Add the garlic and then add the carrots. Stir then add a dash of hot boiling water. Cook for a couple of minutes then add the celery. Stir in the mushrooms and lastly the cabbage. Season well and taste.

I had it served with quinoa and tuna in soy sauce.

Leave a comment

Filed under Vegetable, Vegetarian

Quinoa?! Apa tu?


Quinoa adalah makanan ruji kaum kuno Inca di Amerika Selatan. Ia adalah sejenis biji jenis chenopodium dari pokok quinoa. Ia dikategorikan sebagai pseudo bijirin kerana pokoknya bukan dari jenis lalang seperti padi, gandum atau barli tapi dari jenis tumbuhan yang menyerupai pokok bayam.

Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi. Quinoa tidak mengandungi gluten dan ia  mudah dicerna.

Beza antara beras dan quinoa

Kalau dibandingkan beras perang dengan quinoa, untuk kuantiti hidangan yang sama:

Beras

Kalori: 140

Serat/fiber : 1 g

Protin : 3 g

Quinoa

Kalori : 160

Serat/fiber : 6.5 g

Protin: 6 g

Bukan sahaja quinoa  kaya dengan serat tapi ia mempunyai kualiti protin yang tinggi dengan kumpulan asid amino yang cukup lengkap.

Penyediaan Quinoa

Quinoa mentah mengandungi saponin pada kulitnya dan ini memberikannya rasa sedikit pahit apabila dimakan. Kandungan saponin ini dapat menghindarkan quinoa dari dimakan burung semasa peringkat penanaman. Quinoa mempunyai tekstur dan rasa yang ringan, ia mengembang saat dimasak, menjadikannya sesuai sebagai alternatif untuk beras putih atau couscous.

Langkah pertama dalam mempersiapkan quinoa adalah membuang saponin. Saponin kelihatan seperti buih sabun apabila terkena air.  Proses ini memerlukan biji quinoa direndam dalam air selama beberapa jam dan membilasnya dengan air lalu yang cukup dalam penapis halus atau dalam kain katun tipis sehingga buihnya hilang. Pembuangan  saponin membantu pencernaan, sifat sabun sebatian membuatnya bertindak sebagai ubat cuci perut. Kebanyakan  quinoa yang dipakejkan telah pra-dibilas untuk kemudahan kita.

Kaedah memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi, iaitu menggunakan sukatan dua cawan air mendidih untuk satu cawan quinoa. Quinoa perlu dididihkan pada suhu rendah dan dimasak selama 14-18 minit atau hingga kulit terpisah dari biji seperti ekor yang sangat halus. Quinoa yang sudah dimasak kelihatan seperti ikal kecil. Sebagai alternatif, kita boleh juga menggunakan rice cooker untuk memasak quinoa, sebagaimana memasak  nasi putih.

Di mana nak dapatkan Quinoa di Malaysia?

Mak Long tak pasti di mana kita boleh dapatkan quinoa di Malaysia. Maklong cadangkan cuba tanya  di health food shops atau supermarket yang mengedarkan makanan barat seperti cold storage.

15 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Quinoa lemak

Nasi lemak adalah sarapan tradisi Melayu. Namun bagi pengidap diabetes, nasi lemak sukar dielakkan. Mak Long sudah jumpa gantian untuk nasi lemak yang cukup berlemak mempunyai rasa dan tekstur yang hampir serupa- quinoa (disebut keenwa) lemak. Ia cukup mengenyangkan dan anda tidak akan makan bertambah.

Bahan-bahannya

1 cawan quinoa

1  tin santan kelapa blue Dragon

1 ulas bawang putih (cincang halus)

1 inci halia (parut)

1 batang serai

air secukupnya

1 kiub stok ayam

garam

Hidangan  untuk 2 orang

Rendam quinoa selama sekurang-kurangnya setengah jam. Ramas quinoa dengan jari dan bilas dengan air yang banyak untuk membersihkan buih saponin yang terdapat pada kulit quinoa. Sekiranya tidak dibersihkan dengan sempurna buih saponin boleh menyebabkan rasa pahit.

Masukkan quinoa dalam periuk. Sukat santan kelapa dan tambahkan air secukup untuk sama dengan 2 cawan. Curahkan kedalam periuk quinoa. Masukkan bawang putih, halia, serai yang telah diketuk, kiub stok dan garam. Rebus seperti nasi. Apabila telah mendidih dan hampir kering,  tutup periuk dan tutup api. Biarkan tertutup selama 15 min. Anda boleh juga gunakan periuk nasi elektrik.

Maklong hidangkan quinoa lemak dengan sambal tumis, telur rebus, timun dan ayam bakar.

7 Comments

Filed under Breakfast, Diabetic-friendly

Roasted tomato and apple soup

I love beef tomatoes for making tomato soup. My mother-in-law grows them in her garden and we normally get some whenever she gets a good harvest. Roasted tomatoes make the soup lovely and sweet.

Ingredients:

600 gm beef tomatoes

2 cloves garlic

1 onion  (peeled and finely chopped)

1 bramley apple (peeled, cored and finely chopped)

1 stalk celery (finely chopped)

2 medium carrot (peeled and finely chopped)

1 litre of chicken stock (or  1  chicken stock cube dissolved in hot boiling water)

1 tsp mixed dried herb

a few sprigs of fresh rosemary (finely chopped)

1 tbsp butter

salt and pepper to taste

Serves 4

Heat the oven to Gas Mark 5.  Snip a cross into each tomato. Place the tomatoes and garlic in a single layer in a roasting tray. Roast the tomatoes for  20 minutes. When done, peel the tomato skins and chop the tomato flesh roughly. 

Heat the butter in a deep saucepan. Sweat the  chopped onion, apple, celery and  carrots gently occasionally stirring until soft. Then add the chopped  tomatoes, peeled garlic and the herbs. Add the chicken stock and cover and let simmer gently for 15 minutes. Season and taste.

Blitz the soup using a stand mixer. You can serve it as is or if you prefer a smoother soup, run it through a fine sieve.

Leave a comment

Filed under Soup, Vegetable, Vegetarian

Green salad with jerusalem artichoke and salmon

Ingredients:

2 salmon pieces

4 jerusalem artichokes

1 gem lettuce

1 salad tomato

1 tbsp pine nuts

1 tbsp groundnut oil

For the dressing:

juice of 1 lemon

3 tbsp of groundnut oil

1 red chilli finely chopped

1 tbsp dark soy sauce

1 tbsp sesame oil

2 tsp fish sauce

Serves 2

Start by making the dressing. Put all the ingredients in a bowl and mix well. Boil the jerusalem artichoke for 15 minutes. Heat the groundnut oil in a frying pan. Place the salmon pieces skin side down. Fry for 2 minute then cover for 8 minutes. Meanwhile drain the jerusalem artichokes and peel the skin.

Then chop them. Peel the gem lettuce leaves, wash them and dry. Chop them roughly. Wash and dry the tomato and chop into wedges. When the salmon is done, peel off the skin and flake the flesh. Arrange the artichokes, leaves and tomato wedges in the salad bowl. Then scatter the salmon flakes and followed by a sprinkling of the pine nuts. Drizzle over the dressing and serve.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Fish, Main Dish

Cooking the Malay Rendang the English way

Traditionally, the Malay rendang is cooked in a wok.  The dish starts off with the meat and blended spices covered to the brim with coconut milk and it is then cooked slowly until almost all the coconut milk has dried off when the “kerisek”  is then added.  Kerisek is basically grated coconut which is toasted until golden brown then ground into an oily paste. It can be made at home or bought ready made.  Kerisek give rendang its unique fragrance and flavour.

However, when you are cooking rendang on a stove where the wok won’t sit very well, it can be difficult. So I have made some adjustment to the cooking technique. It reduces the volume of the coconut milk and it involves less stirring so you have more time to tend to other dishes. Not only that, you are guaranteed with tender melt-in-your-mouth juicy meat. Because I was cooking for an English family here, I have reduced the amount of chillies considerably.

I am sorry the photo above is not picture perfect but we were too hungry to wait.

Ingredients:

500 gm boneless mutton

1 block of creamed coconut

half a can of coconut milk

2 large shallots (peeled and roughly chopped)

1 large clove garlic (peeled)

1 cubed inch of ginger (roughly chopped)

2 fat stalks of lemon grass (finely chopped)

11/2 cubed inch of galangal (roughly chopped)

3 dried chillies (roughly chopped and soaked in boiling water for 10 minutes)

5 bird-eye chillies

1 tbsp Malaysian curry mix

2 pieces dried tamarind slices

a few kaffir lime leaves roughly torn

1 turmeric leaf roughly torn

1 tbsp of groundnut oil

salt to taste

Serves 4

Heat the oven to Gas mark 5.

Slice the meat into small bite-sized pieces. Next, make the kerisek. Chop the creamed coconut into pieces and spread them into a layer on the  baking tray. Place the baking tray under a grill and toast the coconut until golden brown. Meanwhile, blend the shallots, garlic, ginger, lemon grass, galangal and chillies with a few drops of water until smooth.

Heat the oil in a saucepan. Fry the blended  spices. Add the curry mix and stir well. Add the meat and stir. Next add the toasted creamed coconut and coconut milk and bring to boil. Season well and taste. Now transfer the whole mixture into an oven safe casserole dish, add the kaffir line leaves and turmeric leaf. Cover and bake for 35-40 minutes.

Verdict? The in-laws really loved it they had seconds. Finger lickin!

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Main Dish, Meat

Splenda

Apa itu Splenda?

Splenda  adalah pemanis yang Mak Long gunakan untuk menggantikan gula dalam masakan.  Biasanya  pesakit diabetes ni mengalami kecanduan gula, jadi kalau kita tiba-tiba hentikan gula dari diet hariannya, dia akan jadi ketagihan dan akan mula mencari gula semula. So, Splenda adalah gantian terbaik untuk gula.

Kandungan utama Splenda adalah sucralose.  Berlainan dengan pemanis lain, sucralose tidak mempunyai kesan ke atas insulin dalam badan. Ini kerana kandungan karbohidratnya yang hampir nil natijahnya ia tidak memberi kesan negatif pada kadar gula dalam darah.  Mak Long suka guna Splenda kerana ia sesuai untuk masakan. Splenda juga tidak mempunyai “after taste” yang pahit seperti pemanis lain. Ciri unik sucralose yang mengatasi pemanis lain adalah:

  • ia tetap stabil pada suhu tinggi atau pada pH rendah;
  • mempunyai rasa seperti gula;
  • 600 kali lebih manis dari gula.

Splenda dihasilkan dalam beberapa bentuk:

  • pil
  • serbuk

Mak Long lebih suka guna Splenda serbuk kerana ia lebih versatil.

Bagaimana menggunakan Splenda?

 

 

 

 

 

 

Jadual di atas memberikan tukaran sukatan gula kepada sukatan Splenda. Sukatan ini boleh digunakan untuk membuat kek dan juadah manis lain.


 

 

 

Di mana nak dapatkan Splenda Di Malaysia?

Untuk setakat ni, Mak Long tak tahu jawapannya. Jadi kalau anda tahu di mana Mak Long boleh dapatkan Splenda di Malaysia, tolonglah  (please pretty please ) kongsikan di sini ye.

16 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Berry Medley with creme fraiche

Nothing special. Just the way I like my afters.

Ingredients:

4  grapes

4 blueberries

3 blackberries

3 strawberries halved

double cream

a dollop of creme fraiche

Serves 1

Just served chilled and get stuck in.

Leave a comment

Filed under Dessert, Diabetic-friendly, Fruit

Tolong! Jangan ambil kaki ku! (Part 2)

Dalam bahagian pertama, Mak Long ada katakan yang Mak Long dah panjangkan soalan mengenai komplikasi kaki dalam diabetes kepada dua orang pakar.

Pakar yang kedua adalah pakar herbalis Dr Siti Zawiah Abd Rahman (MD MA)

Dr Siti Zawiah memulakan kerjayanya sebagai seorang jururawat bertauliah. Beliau kemudian melanjutkan pengajiannya di peringkat lepasan ijazah dalam bidang pengubatan kanser dan haemodyalisis.

Sepanjang hayatnya, Dr Siti Zawiah memang telah mengamalkan penggunaan herba dalam masakan. Pertembungannya dengan HPA bukan sahaja mengubah persepsi nya terhadap cara perawatan pesakit tetapi juga terhadap penggunaan khasiat herba khusus untuk mengubat penyakit.

Apa yang istimewa baginya adalah HPA bukan sahaja menjual produk tetapi lebih mementingkan kepada penyebaran ilmu herba. Selepas menamatkan kursus dalam perubatan herba JAWI melalui INTIBAH selama setahun, Dr Siti Zawiah kemudian berusaha memperolehi Diploma in Herbology dari sebuah universiti di Hawaii menjadikannya seorang herbalis bertauliah di Barat dan Timur.

Beliau berpendapat bahawa herba di Barat sama dengan herba di Timur kerana dalam perubatan herba apa yang diperlukan adalah fungsi setiap herba. Setiap herba mempunyai khasiat tertentu dan khasiat inilah yang digunakan dalam mengubat penyakit.

Sebagai seorang yang sentiasa dahagakan ilmu, Dr Siti Zawiah sentiasa berusaha untuk memperdalamkan ilmunya. Terbaru, beliau telah memperolehi Diploma dalam Akupuntur dan lebih hebat lagi beliau di ijazahkan PhD dalam Perubatan Alternatif (pengkhususan bekam) dari Open University of Colombo.

Beliau juga menpunyai kepakaran dalam bidang akupuntur klinikal (Clinical Acupunture).

Berikut adalah jawapan beliau:

“Bila melihat ramai kawan kawan yg memerlukan pertolongan dalam perawatan saya rasa terpanggil untuk membantu mereka dengan apa yang saya boleh, terutama dalam perawatan penyakit Kencing Manis.

Melalui pengalaman alhamdulillah dengan menggunakan ubat ubat traditional inshaallah ia nya lebih berkesan dengan d bantu oleh penjagaan makanan makanan yang rendah kandungan gula dan karbohydrate.

Biasa nya bila saya mendapat pesakit kencing manis yang kronik,saya mengabungkan ubat ubat allorpati dengan traditional sahingga bacaan paras gula pesakit stabil. Sebagaimana ubat ubat allorpati,ubat ubat traditional juga mesti d makan 1/2 jam sbelum makan supaya bila makan ubat ubat sudah ada dalam sistem tubuh.

Ubat traditional yang terbaik untk merawat kencing manis ia lah PEGAGA. Saya menggunakan jenama HPA(Herba Penawar Alwahida)kerana sesudah 15 tahun keberkesanan nya memang terbukti. Pegaga disediakan dalam bentuk uncang dan untuk amalan satiap hari ia lah sebanyak 5 uncang satiap hari d rendam dalam jug untuk d minum pada 1 hari. Jika telah ada gangrene perlu ambil sebanyak 8 uncang.Rasa nya terlalu pahit dan kelat tapi dia berkesan d mana selepas 1 minggu kita akan lihat daging daging reput tadi akan luruh dan sel sel baru akan tumbuh. Kombinasi 2 lagi ubat traditional d guna bersama. Satu pokok dedalu yang tumbuh d atas pokok jering yang mempunyai bahan aktif nya bernama Plantisol untuk rawatan kencing manis. Dan herba Habbatus saudak atau bijirin hitam juga boleh menurun kan kadar gula dalam darah.

Pemakanan juga memainkan peranan yang sangat penting untuk pesakit kencing manis. Semua makanan yang berwarna PUTIH wajib d jauhi. Gulaputih akan menurun kan imuniti sa sa orang itu sebanyak 50% selepas 1/2jam memakan nya. Nasi putih sudah tidak  ada khasiat nya jadi memakan nya hanya membeban kan tubuh untuk memproses karbohydrate yang tinggi. Pastikan kita makan sayur sayur yang hijau dan buah buahan yang kurang manis.

Riadah juga ada lah satu cara untuk merawat kencing manis secara tidak lansung. Riadah boleh menurun berat badan dan menurun paras gula dalam darah. Riadah juga mengurangkan risiko penyakit jantung yang biasa menjadi komplikasi bagi pesakit kencing manis.

Setakat ini dulu, insyaallah kalau ada apa apa pertanyaan sila berhubung dengan saya melalui Mak Long di blognya.
Sekian terima kasih seadanya.”

Lagi Petua Untuk Diabetes

1 Comment

Filed under Tips

Tolong! Jangan ambil kaki ku!

Salam semua,

Mak Long sering mendapat soalan bagaimana untuk mengelakkan  kaki dari dipotong. Mak Long sedih benar bila mendapat soalan-soalan seperti ini kerana Mak Long tahu apabila sampai ke tahap ini sebenarnya ia sudah sangat kritikal. Mak Long sendiri  pernah ada saudara dekat yang kehilangan kakinya kerana diabetes. Jadi Mak Long faham benar dengan situasi ini dan Mak Long sangat prihatin.

Mak Long ni bukanlah seorang doktor jadi Mak Long tak ada sebarang tauliah untuk memberi nasihat perubatan mengenai situasi seperti ini. Apa yang Mak Long ada hanyalah sedikit ilmu yang Mak Long dapat dan Mak Long cuba praktikkan dan Mak Long dapati ia berkesan. Ilmu yang Mak Long yang cuba kongsikan di sini bukan ciptaan Mak Long sendiri dan Mak Long bukannya dapat dengan percuma juga. Mak Long mendapatnya dari pakar perubatan yang terlatih juga dan Mak Long tambah dengan pembacaan Mak Long sendiri. Dan Mak Long dapati apabila Mak Long sendiri menyimpang dari petua Mak Long ni, Mak Long mula lah terasa sakit-sakit. Mak Long yakin sekiranya petua ini di amalkan dengan istiqomah, insya Allah ia dapat menjimatkan kos perubatan yang tinggi dan dapat menyelamatkan kaki. Sekiranya anda sebelum ini hanya borderline diabetes, petua ini dapat mengelakkan anda dari diabetes. Bagaimana pun, seperti yang Mak Long selalu sebutkan, petua ini bukan galang ganti perubatan doktor, sekiranya anda memang dah ada diabetes, atau telah mendapat komplikasi akibat diabetes, maka nasihat doktor masih diperlukan.

Ok, untuk tidak mengecewakan mereka yang bertanya, Mak Long telah panjangkan soalan mereka-mereka ini kepada dua orang pakar yang Mak Long kenali secara peribadi.

Pakar yang pertama ialah Dr Norzita Mohd Yusof (MBBS (Malaya) IBCMT (Board Certified)  WOSAAM (Board Certified).

Ihsan Dr Nor

Dr Norzita adalah pengasas  Naturo wellness Clinic and beliau adalah orang pertama yang memperkenalkan kaedah pemakanan “low carbohydrate” yang kini Mak Long amalkan untuk membantu diabetes. Beliau mengamalkan perubatan secara holistik berasaskan terapi pemakanan. Beliau mempunyai kepakaran dalan terpi ozon, terapi “chelation” dan banyak lagi.

Berikut adalah jawapan beliau untuk soalan:

“salam…sy nk tnya mak mertua sy kna kecing manis yg agak truk la jugak skrng ni dok ada kat hspitl&dh kna potong sikit tp doktor nk potong lgi smpai kat betis mcm mn nk elak dari di potong lagi?”

Salam my answer will be in English( so sorry )…If the limbs do not want to be amputated,her sugar control must be tightly controlled and her mother-in-law mya need insulin for tight control at the moment and she needs to do ozone therapy – blood ozone and limb bagging with ozone.

Mak Long terjemahkan : Sekiranya kaki tersebut ingin diselamatkan, kadar gula dalam darah perlu dikawal dengan ketat dan ibumertua tersebut munkin perlu insulin. Kakinya boleh dirawat dengan terapi ozon .

assalamualaikum m.long…

saya nk tanyer ade tak alternatif lain tuk DM,maksud saya cara tuk mngubatinya.ayah saya dimasukkan ke wad disebabkan melecur di kaki.doktor kata kalau kaki dia bertambah teruk dia nasihatkan supaya potong..kami sekeluarga nk elakkan drpd dipotong..kalau boleh saya nk tahu ape yg patut dan ape yg tidak patut dimakan oleh ayh saya..harap mak long dpt tlg la sedikit sbyk..”

Alaikumsalam,the father needs ozone therapy but basic debridement of wound must be done by a proper nurse who knows about sterility and he needs a tight diabetic control with tight glucometer montioring ….2 hours after food has to be less than 7.8 mmol/l.

As both patients need to be on cod liver oil with at least total vitamin D of 1000 iu per day and lipoic acid and chromium at least 1200 mcg per day..InsyaALLAH

Mak Long terjemahkan: Ayah tersebut perlu terapi ozon tetapi rawatan luka pada kaki perlu dilakukan oleh seorang jururawat yang mahir dengan sterility (asas kebersihan) dan dia memerlukan kawalan ketat mengggunakan glucometer.. bacaan kadar gula dalam darah mestilah kurang dari 7.8 mmol/l   dalam 2 jam selepas makan.

Untuk kedua-dua pesakit, boleh ditambah minyak ikan kod yang mengandungi vitamin D dengan jumlah sekurang-kurangnya 1000 iu sehari dan asik lipoik serta chromium sekurang-kurangnya 1200 mcg sehari .

Mak Long harap jawapan ini membantu. Sebarang pertanyaan boleh di ajukan disini atau terus ke blog Dr Norzita.

Petua untuk Diabetes

5 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Spicy Thai-Style Quinoa, Smoked Mackerel and Mushroom Salad

Inspired by a recipe in JustBento.com. Quinoa is very good for diabetics due to its low carbohydrate and high protein content.

Ingredients:

1 cup Quinoa

2 cups water

1 cube of chicken stock

100 gm white closed cap mushrooms (sliced)

1 clove garlic (crushed)

1 dsp groundnut oil

4 pieces of  smoked mackerel

2 stalks lemon grass (finely chopped)

2 red hot bird eye chilles (finely chopped)

2 green chillies (finely chopped)

1 red chilli pepper (finely chopped)

a small bunch coriander leaves (finely chopped)

For the dressing

juice of 1 lemon ( about 2 tbsp)

4 tbsp groundnut oil

2 tbsp nampla

1 tbsp dark soy sauce

Serves 4

First start with the Quinoa. Soak the quinoa in water for half an water.  Then pour off the soaking water and wash the quinoa through a fine sieve under running water.  Then put the quinoa, 2 cups of water and the chicken cube in a saucepan. Bring to boil  uncovered and then continue boiling for 10-15 minutes until most of the water have been absorbed. Put the lid on, turn off the heat and leave for 5 minutes. Turn out the the quinoa into a bowl and leave to cool.

Meanwhile,  mix all the dressing ingredients and add the lemongrass and all the chillies. Stir well. Season and taste. Next, remove the skin off the smoked mackerel and flake the flesh into bite-sized pieces. Heat the  oil in a frying pan and add the garlic. Once fragrant, add the mushroom. Cook gently until mushroom softens. Take it off the heat.

Now combine the quinoa, mushroom, smoked mackerels and the dressing. Mix well. Taste again. Lastly add the coriander leaves.

ready to serve.

4 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Fish

Swift Chicken Fingers in Beds of Lettuce

This dish is swift indeed. OK so I cheat using ready made spice. I saw a picture in a magazine somewhere. I can’t remember what is anymore. Suitable for a quick late supper snack or opening meal when breaking your fast. Its is filling but light enough that you won’t feel bloated.

Ingredients:

1 chicken breast

1 gem lettuce heart

Schwartz Cajun Spice

drizzle of groundnut oil

salt and pepper

mayonnaise

Serves 2

Heat the griddle over the stove. Beat the chicken breast using a meat hammer until flattened. Rub the chicken breast with the cajun spice. Season with salt and pepper. Drizzle the groundnut oil on both side of the chicken breast. Fry the chicken breast in the griddle for over medium to high heat for 3 min on both sides.

Meanwhile tear the lettuce leaves individually from the heart. Wash and dry the leaves. Arrange the leaves on a serving dish. Once the chicken is done, chop into long fingers. Place each chicken finger on a lettuce leaf. Then drizzle over the mayonnaise.

Done!

 

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly

Ayam Masak Merah Resepi Atuk Abah (Atuk Abah’s Chicken in Red Sauce)

Atuk Abah is a Malay word for grandfather. This is a really lovely chicken dish. It is spicy and creamy. It goes very well with the apple chutney and plain or pilau rice. I served it once to my mother-in-law and she loved it so much she took some home in a doggy bag. The original recipe uses tomato ketchup and is usually sweetened with either honey or sugar. But, of course, me being me, I have adjusted the recipe so it is suitable for diabetics.

Ingredients:

500 gm chicken pieces on the bone (or you could use boneless chicken thighs)

2 tsp turmeric

1 onion (peeled  and roughly chopped)

2 clove garlic

1 inch cube ginger (chopped)

2  fat stalks lemon grass (finely chopped)

1 inch galangal (finely chopped)

2 tbsp ground almond

1 tbsp chilli powder (reduce to your tolerance level if you are chilli sensitive)

1 small can evaporated milk

1 tbsp tomato puree

juice of 1 lemon

3 green cardamom

2 cinnamon stick

1 star anise

3 cloves

2 tbsp groundnut oil

salt and pepper

some coriander leaves for garnish

Serve 4-6

Heat the oven to gas mark 8. Start with the chicken. Season the chicken pieces with the turmeric, salt and pepper. Drizzle 1 tbsp of the groundnut oil over the chicken. Turn the chicken pieces so the each piece is coated in oil.  Arrange the chicken pieces in baking tray in single layer. Bake for 20-25 minutes. Once done, cool the chicken. Save the juices.

Next blend the onion, garlic, ginger, lemon grass and galangal with a tablespoon of water until smooth.  Heat the rest of the oil in large deep frying pan. Fry the whole spices and as soon as they turn fragrant, add the blended ingredients. Stir well to stop catching. Next add the chilli powder and keep stirring. Add the tomato puree and the milk. Next add the baked chicken and juices. Turn the chicken pieces over to coat them with the sauce. Then add the ground almonds. Finally add the lemon juice. Season well and taste. Garnish with the coriander leaves.

Serve with rice or quinoa pilaf (if you are diabetic).

 

Terbaru: Atas permintaan Maklong  tuliskan resepi ini semula dalam bahasa Malaysia.

Bahan-bahannya:

500 gm ayam dipotong kecil

2 sudu teh kunyit serbuk

1 bawang besar dikupas dan dipotong kasar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

2 batang serai dicincang halus

1 inci lengkuas dicincang halus

2 sudu besar serbuk badam

1 sudu serbuk cili

1 tin kecil susu cair

1 sudu besar tomato puri

1 biji lemon diperah jusnya

3 buah pelaga

2 kayu manis

1 bunga lawang

bunga cengkih

2 sudu besar  minyak masak (Mak Long gunakan minyak kacang tanah)

Garam dan lada hitam

Daun ketumbar untuk hiasan

Caranya:

Panaskan dapur oven pada  suhu 230C atau gas mark 8. Perapkan ayam dengan kunyit, garam, lada hitam dan 1 sudu minyak.  Gaulkan supaya  setiap ketulan ayam diselaputi minyak dan bumbu. Aturkan ketulan ayam di atas dulang pembakar dalam satu lapisan (tidak bertindih) dan bakar selama  20-30 minit. Setelah masak, sejukkan dan simpan jus ayam.

Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas bersama satu sudu air sehingga halus. Panaskan lebihan minyak dalam kuali dan masukkan rempah tumis (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih). Masukkan bahan kisar dan kacau. Masukkan serbuk cili dan kacau lagi. Masukkan tomato puri dan susu diikuti dengan ayam yang telah dibakar bersama jusnya. Balikkan ayam supaya  diselaputi sosnya. Masukkan jus lemon. Jangan lupa garam dan lada hitam. Hidangkan bersama nasi atau quinoa dengan dihiasi hirisan daun ketumbar.

 

 

 

6 Comments

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

My Quickie Apple Chutney

This is a very quick apple chutney. Unlike the more common chutney, it won’t last long because its made with Splenda. Suitable for diabetics. Goes very well with curries  and spicy dishes. If you prefer a more mushy finish use cooking apples. You could also use fresh pineapples instead of apples.

Ingredients:

3 green eating apples (peeled, cored and quartered)

1 clove of garlic (crushed)

2 cm of ginger (peeled and slivered)

1 teaspoon black mustard seed

1 cinnamon stick

pinch of turmeric

1 tbsp Splenda

juice of 1 lemon

1 tbsp groundnut oil

salt and pepper

Serves 4

Heat the oil in a frying pan. Add the mustard seed, shaking the pan. Next add the garlic and ginger. Keep shaking the pan. Add the apples, turmeric. Stir the pan to keep the apples from catching. Next add the lemon juice and splenda. Add a touch of boiling water if the pan dries. Season well.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Jom Gegar Blog

Salam Sejahtera semua

http://www.benashaari.com/2011/01/pengumpulan-bermula-jom-gegar-blog.html

Mak Long selalu jugak singgah blog Ben Ashaari ni. Dan pagi ni Mak Long nampak Ben buka segmen baru bertajuk Joom Gegar Blog. Jadi Mak Long tak nak ketinggalan kali ni.

Jom singgah blog Ben.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Mak Long’s thousand island dressing

Seperti cili sos, kebanyakan sos thousand island yang terdapat di pasaran mengandungi kandungan gula yang tinggi justru ia tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Mak Long buat sos untuk bean salad malam ni.

Ingredients:

2 sudu besar mayonais

1 sudu besar sos cili Pak Long

1 sudu besar krim

1 sudu teh jus lemon

1 biji telur rebus (dikupas dan dicincang halus)

secubit garam

secubit serbuk lada hitam

Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.  Selesai.

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, sauce

Pak Long’s low carb chilli sauce

Kebanyakan sos cili yang terdapat di pasaran adalah tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Kandungan gula yang tinggi dalam sos cili di pasaran mempunyai dua fungsi utama; pertama untuk mengimbangkan rasa pedas dan kedua sebagai preservative (bahan awet). Jadi Mak Long tidak lagi menggunakan sos cili dalam hidangan atau masakan. Hari ini Pak Long telah membuat sendiri sos cili yang sesuai untuk pengidap diabetes dengan mengubahsuai resepi sos cili yang dijumpainya di sini.

Ingredients:

1 tin of chopped tomatoes

1 onions (finely chopped)

1 cup of Splenda

3 red chillies (finely chopped)

2 cloves garlic

1 tbsp rice vinegar

1 tsp salt

Put everything in a saucepan and  bring to boil. Once boiled simmer for half an hour with the lid on. Once soften blitz the sauce using a hand blender. Put the lid back on and simmer for another 15 minutes. The sauce is now ready to use.

2 Comments

Filed under Diabetic-friendly, sauce, Vegetarian

“Anda tidak sakit – Anda hanya kehausan”

Pentingnya air dalam program pemakanan pesakit kencing manis

Semua orang tahu yang air penting dalam kehidupan seharian kita, namun bagi pengidap kencing manis, air memainkan peranan yang tersangat mustahak. Oleh kerana diabetis mempunyai potensi untuk menimbulkan komplikasi yang boleh mengakibatkan lumpuh organ dalaman seperti hati, jantung dan buah pinggang, pengidap penyakit ini perlu lebih berhati-hati.

Tubuh kita mengandungi lebih kurang 50 – 60% air. Darah mengandungi 90% air, otak kita mengandungi 85% air, 72% dalam otot, 71% dalam kulit dan 30% dalam tulang. Ellington Darden Ph.D menulis dalam artikelnya “Superhydration” yang air bukan setakat untuk menghilangkan haus, malah :

• bertindak sebagai pelarut untuk vitamin, mineral, asid amino, dan glukos
• membawa nutrisi melalui sistem tubuh
• melancarkan pencernaan makanan
• melumasi sendi
• berfungsi sebagai shock absorber di dalam mata dan sumsum tulang belakang
• mengimbangkan suhu badan
• mengenyahkan bahan kumuh dari melalui air kencing
• menghilangkan panas melalui kulit, paru-paru, dan air kencing
• menjaga kelenturan dan ketegangan kulit
• membantu kontraksi otot

Menurut Dr Batmanghelidj (Dr B), penulis  buku “Your Body’s Many  Cries For Water” , tanpa air yang cukup, tubuh kita boleh mengalami kemarau air (dehydration). Bagaimana kemarau air dalam tubuh boleh berlaku? Allah menganugerahkan tubuh kita dengan satu sistem yang benar-benar sofistikated. Sistem yang diciptakan Allah mempunyai beberapa lapisan back-up yang  saling menyokong antara satu sama lain.  Apabila tubuh kita mula kekurangan air, kita akan merasa haus. Bagaimana pun kebanyakan kita memilih untuk meminum minuman manis seperti kopi, teh, sirap atau minuman dalam tin atau botol dan bukannya minum air. Lebih teruk lagi ada juga mereka memilih untuk makan dan bukannya minum. Ini tidak akan mengatasi masalah kekurangan air dalam tubuh.  Apabila keadaan ini berlarutan,  tubuh kita akan secara otomatis bertindakbalas dengan mengaktifkan sistem back-up sedemikian hingga kita tak rasa haus lagi. Lambat laun kemarau air dalam tubuh akan berlaku. Kita tidak akan sedar yang tubuh kita kemarau air sehingga masalah kesihatan berlaku.

Dr B mengatakan bahwa keadaan ini boleh menimbulkan banyak penyakit seperti asma, arthritis,  obesiti, kemurungan, sakit punggung, gout, batu ginjal dan banyak lagi. Bagi pengidap diabetis, kemarau air boleh menjejaskan keefisyenan fungsi  insulin dalam mengatur peredaran gula dan mineral ke dalam sel tubuh selanjutnya menyebabkan kadar gula dalam darah bertambah teruk.

Kebanyakan pesakit kencing manis mempunyai masalah kegemukan dan cepat lapar. Dengan mengamalkan meminum air yang cukup setiap hari masalah ini dapat diatasi. Meminum air dapat melemahkan nafsu lapar dan membantu tubuh menghancurkan lemak. Kajian menunjukkan yang meminum air yang cukup membantu mengurangkan lemak sebaliknya  kurang minum air boleh meningkatkan simpanan lemak dalam tubuh.

Organ buah pinggang kita tidak dapat berfungsi dengan sempurna tanpa air yang cukup.  Dr Donald Robertson yang menulis “The Snowbird Diet” menjelaskan  apabila fungsi buah pinggang berkurangan, organ hati terpaksa menanggung sebahagian fungsi buah pinggang. Sedang fungsi utama hati adalah memastikan kelancaran metabolisma lemak simpanan bagi menghasilkan tenaga. Namun jika hati tidak berfungsi sepenuhnya lemak tidak dimetabolisma sepenuhnya dan kegemukan terhasil.

Apabila tubuh kita mendapat air yang cukup:

  • Fungsi kelenjar endokrin bertambah baik;
  • “Fluid retention” atau sembab akan berkurangan;
  • Lemak lebih banyak digunakan sebagai bahan bakar kerana hati bebas untuk memetabolisme simpanan lemak;
  • Rasa haus asli akan kembali; dan
  • Rasa lapar akan berkurangan.

Ok, berapa banyak air perlu kita minum untuk memastikan tubuh mendapat air yang cukup?

Kita sering disaran untuk meminum lapan gelas air sehari. Sebenarnya jumlah ini hanyalah minimum dan ia hanya benar untuk mereka yang mempunyai berat badan yang optimal. Bagi mereka yang berat badan yang berlebihan, maka jumlah ini perlu ditingkatkan. Kita perlu tambah 1 gelas lagi untuk setiap 12 kg berat tambahan.

Dr Donald Robertson menganjurkan supaya kita minum sekurang-kurangnya:

4 gelas air di waktu pagi

4 gelas air di waktu tengahari

4 gelas air di antara jam 5 – 6 petang.

Kaedah minum air yang betul.

Dengan mengambil analogi menyiram  pokok yang hampir mati kekeringan, kita tidak akan mencurahkan sebaldi air terus ke dalam pasu pokok bunga tersebut kerana ia hanya akan menyebabkan pokok tersebut mati kelemasan. Sebaliknya kita kena renjiskan air sedikit demi sedikit sehingga tanah nya dapat meresapkan air dan menghidupkan semula pokok tersebut. Begitu juga dengan manusia. Kita tidak boleh terus menonggengkan sebotol air ke dalam tekak kita kerana ia hanya akan keluar terus dalam air kencing dan tidak dapat dimanfaatkan oleh organ dalam yang sangat memerlukannya. Sebaliknya kita kenalah minum sip by sip teguk demi teguk dan setiap teguk hendaklah dipisahkan dengan helaan nafas. Demikian amalan yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Wah panjangnya artikel kali ini. Dua malam Maklong menyiapkannya. Bagaimanapun Maklong berharap ia membantu anda. So apa tunggu lagi. Pergilah minum air.

Lagi Petua untuk Diabetes

2 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Chicken Pad Prik

This is my take on chicken pad prik. In Malaysian thai-food restaurants, this dish features chicken and vegetables stir fried with loads of fiery birds-eye chillies and seasoned with soy sauce, oyster sauce and a few drops of fish sauce. Here I have used home made chilli paste instead. Serve with rice or faux-rice.

Ingredients

250 gm boneless chicken thighs (chopped into bite sized pieces)

50 gm green beans

40 gm cauliflower florets

50 gm carrots (peeled and sliced)

2 tbsp lemon juice

1 tomato cut into wedges

1 onion (peeled and sliced into rings)

small bunch coriander leaves (roughly chopped)

3 kaffir lime leaves (torn)

2 tbsp groundnut oil

2 tbsp soy sauce

1 tbsp oyster sauce

1 tbsp fish sauce

Chilli paste

1 medium sized shallot (roughly chopped)

5 dried red chillies (cut into small pieces and soaked in hot boiling water for 5 minutes)

2 large clove garlic (finely chopped)

2 stalk lemon grass (finely chopped)

2 cm cube galangal (finely chopped)

Serves 4

Blend the paste ingredients until smooth. Heat the groundnut oil in a frying pan. Stir fry the paste ingredients until you see bubbles of oil. Now add the chicken, stirring frequently until it changes colour. Then add the cauliflower, carrots and green beans and continue stirring. When the vegetables soften, add the lemon juice, kaffir lime leaves, soy sauce, oyster sauce and fish sauce. Lastly add the tomato and onion rings. Turn off the heat when the onion softens. Garnish with the coriander leaves.

Leave a comment

Filed under Chicken, Diabetic-friendly, Main Dish

Salad tengah malam

Ada ke salad tengah malam? Salad ini Mak Long buat sebab mulut terasa nak mengunyah tapi sebab hari dah larut Mak Long tak nak makan suatu yang berat. Jadi Mak Long selongkar apa yang ada dalam peti ais, maka terhasil lah salad ni. Salad ni sesuai untuk pesakit kencing manis dan mereka yang selalu terasa perut lapar waktu tengah malam. Yang penting anda perlu pastikan ianya kurang karbohidrat, labih sayuran dan lebih protin. Di sini Mak Long gunakan daun gem lettuce, parutan lobak merah, timun, sweetcorn, parutan keju dan telur rebus. Kalau tak keju boleh guna ayam atau ikan goreng/bakar  yang di siat-siat atau udang celur. Telur rebus ini Mak Long gunakan tips Nigella Lawson untuk dapatkan telur kuning yang lembut. Mudah aje. Rebus telur dalam air mendidih selama satu minit kemudian tutup api dan biarkan selama sepuluh minit. Lepas tu rendamlah telur dalam air sejuk supaya ia mudah dikupas.

7 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Vegetarian

Spicy Asian Beef Salad

My mother-in-law gave me some leftover sirloin roast after a recent family dinner. I used it to make this salad just a few days before the new year.  It is incredibly quick and yummy but very spicy. If you are fearful of chillies, reduce the quantity or use the sweeter variety and don’t  forget to remove the seeds and pith. Serve with warm rice and green salad.

Ingredients:

250 gm of cooked beef  ( I have used roasted beef sirloin)

2 shallots  (peeled and finely sliced)

2 tomatoes ( finely sliced)

a bunch of cilantro (roughly chopped – I have run out of this at the time so you don’t see it in the picture)

For the dressing:

2 bird-eye green chillies (finely chopped)

2 red chillies (finely chopped)

2 tablespoon of lemon juice

2 tablespoon  fish sauce

2 tablespoon of soy sauce

6 tablespoon of groundnut oil

Serves 4

First make the dressing. Mix all the dressing ingredients well.  Place meat, shallots, tomatoes  and half the cilantro in a bowl. Pour over the dressing and gently mix. Serve with the rest of cilantro as garnish.

That’s it!

Leave a comment

Filed under Diabetic-friendly, Meat

Happy New Year

Happy New Year everyone!

As you can see, Mak Long’s Kitchen has taken on a new look this year and I’m hoping this new look will bring new vigour for me as the blog writer to keep this blog going. Looking back, I admit that I haven’t been very active in 2010. I will not attempt to make any excuses but I do sincerely apologise to those who have dropped by and taken the time to pen their comments and feedback and yet  have not  received any response.

Yesterday, I received my blog report from WordPress, and it appeared that  Mak Long’s Kitchen was viewed 25,000 times by visitors in 2010 alone. Now, I know this figure is nothing compared to veteran bloggers who achieve this number in just one month but if you consider that I posted only one article in 2010, I find it humbling. So, thank you from the bottom of of my heart.

I hope this new year will bring good health and prosperity to everyone of you.

Leave a comment

Filed under online greeting

Mana Mak Long pergi ni…!

Salam semua. Lama benar Mak Long tak menjengah blog ni. Ramai yang bertanya Mak Long tak jawab-jawab jugak. Bagi yang ternanti-nanti jawapan tu Mak Long minta maaf ye.. Oleh kerana kebanyakan soalan tu hampir sama, berkisar apa jenis makanan yang boleh dimakan atau menu yang sesuai, Maklong akan cuba jawab dalam pos ni ye.. Biar sekali harung.

Sebenarnya banyak masakan melayu yang boleh dimakan oleh pesakit kencing manis. Cuma satu amalan kurang baik dalam masakan Melayu adalah penggunaan gula untuk memperisakan makanan terutama lauk pauk. Asalkan kita guna prinsip berpantang gula dan kurangkan karbohidrat, you wont go wrong. Belajarlah memperisakan makanan dengan salt and pepper. Belajar juga mencari alternatif pemanis untuk menggantikan gula dalam masakan. Misalnya untuk memaniskan sambal tumis gunakan jus tomato dan lebihkan bawang besar. Untuk memperisakan sambal belacan gunakan jus lemon/oren kerana buah-buhan ini mempunyai rasa manis asli. Begitu juga dengan bawang.

Dengan kata lain, jauhkan sebarang manisan dalam semua jenis makanan atau minuman, kurangkan nasi tapi lebihkan lauk-pauk dan sayur. Memang pada permulaan akan terasa janggal tapi lama kelamaan lidah kita akan terbiasa dan ia tak menjadi masalah lagi. Tak boleh lagi minum sirap, teh tarik atau kuih muih manis untuk mengiringi makanan. Sebaliknya amalkan minum air kosong sahaja, minimum 2 liter sehari. Kalau biasanya anda minum manis semasa makan, cuba gantikan dengan air sejuk berais bersama sekeping atau dua hirisan lemon. Cukup menyegarkan! Kalau keluarga anda kecil, maksud Maklong kurang dari lima ahli keluarga, Maklong cadangkan why not amalkan zero sugar dalam rumah.

Biasanya pesakit kencing manis ni kuat makan, ini tak jadi masalah. Hidangkan dia hanya satu senduk nasi bersama dua tiga jenis lebih lauk/sayur. Misalnya  kalau dulu 1 ekor ikan sekarang 2 ekor ikan goreng, kalau dulu 1 potong ayam sekarang dua atau tiga potong. Kalau dia nak makan sekor ayam pun takpa. Insya Allah tak kan menggemukkan.. Pokoknya jangan tambah nasi tapi tambah lauk/sayur. Biar dia makan sampai kenyang asalkan apa yang dimakan tu sesuai untuk kencing manis (Rujuk Tips Mak Long yang lepas ye). Kemudian kalau biasanya anda hidangkan dessert dengan kuih muih atau makanan manis, gantikan dengan buahan segar. Kalau terlalu berpantang sampai berlapar itu lebih berbahaya kerana ini akan memberi kesan kepada kandungan gula dalam darahnya.

Sebagai contoh Maklong berikan satu cadangan menu harian :

Starter :

Kacang tanah panggang berempah

Main:

Nasi Putih beras basmathi ( satu senduk sahaja seorang)

Masak  lemak pucuk ubi dengan tempe

Tahu goreng sumbat

Ikan goreng

Telur dadar

Sambal tumis udang

Dessert:

Salad buahan

As you can see, hidangan ni biasa saja. Yang berbeza cuma hidangan yang dimasak ni tidak diperisakan dengan gula atau sebarang sos atau kicap yang mengandungi gula. Kalau berani dan ingin berubah lebih drastik boleh gantikan nasi putih dengan nasi tiruan.

Panduan yang terperinci ada maklong sediakan dalam Tips pemakanan untuk pesakit kencing manis 1,2 dan 3. Maklong harap jawapan ini membantu. Good luck.

Leave a comment

Filed under Tips

Memahami Kecanduan Gula

Kecanduan gula adalah satu kondisi yang dialami oleh pesakit diabetes. Bermula dengan kecanduan gula inilah yang membawa kepada penyakit diabetes.  Ramai individu di luar sana yang bukan pengidap diabetes tidak menyedari yang mereka kecanduan gula.  Adakah anda mengalami kecanduan gula?

Perhatikan kalau anda mempunyai satu atau lebih simptom di bawah ini mungkin anda kecanduan gula:

  • makan bila rasa gugup atau nervous
  • selera berlebihan
  • terasa lapar walaupun baru lepas makan
  • jantung berdegup kencang bila terlepas waktu makan
  • rasa pitam bila lambat makan
  • mudah dapat selsema atau demam
  • sukar tidur waktu malam atau tidur tak lena
  • terasa letih bila bangun tidur
  • mudah rasa lelah
  • suka mengantuk diwaktu siang
  • resdung yang berpanjangan

Tidak semestinya seorang yang kecanduan gula hanya ketagih makanan manis sahaja seperti minuman manis, gula-gula, cokelat, biskut dan kek. Kadang-kadang seorang yang kecanduan gula juga suka  makan di tengah malam.

Bagaimana kita boleh jadi kecanduan gula?

Maklong ada terbaca dalam internet yang kecanduan gula menpunyai kesamaan dengan ketagihan heroin. Seperti dadah, kecanduan gula tidak datang serta merta tapi ia berlaku secara perlahan. Ini kerana gula mempunyai kesan kimiawi terhadap  otak dan tubuh kita. Bila kita makan makanan yang mengandungi gula, kesan kimiawi ini akan membuatkan kita terasa happy dan ini menjadikan tubuh kita menjadi bertambah teringin kepada gula.  Kita mula menambahkan gula dalam hampir semua jenis makanan yang kita makan bukan sahaja minuman dan kuih muih tetapi juga termasuklah semua jenis gulai, sayuran, roti, sambal, acar, sos dan kicap. Gula ditambah ke dalam makanan sebagai penambah rasa. Gula menjadi ‘secret ingredient’ dalam hampir semua jenis produk makanan yang dipakejkan samada secara nyata atau tersembunyi.  Macamana pulak gula ni tersembunyi? Apabila ia berselindung di sebalik nama-nama saintifik seperti sucrose, fructose, maltose, lactose, galactose dsbnya.  Tak percaya? Cubalah baca senarai bahan yang terdapat pada label produk makan yang dijual di kedai.

Dalam budaya Melayu pulak, masyarakat kita mengamalkan budaya  yang menggalakkan gula dalam kehidupan seharian. Pernah Maklong cabar keluarga Maklong untuk mengamalkan zero-sugar dalam rumah kerana dalam rumah kami ada ahli keluarga yang diabetes. Mereka jawab, “Nanti apa pulak orang kata kalau orang datang kita hidangkan air tanpa gula?”.  Sepatutnya kita lebih bersikap peduli apa orang kata kerana kesihatan kita, kita yang perlu jaga sendiri bukan orang lain.

Dalam persekitaran seperti inilah maka sedikit demi sedikit kita menjadi bertambah ketagih dan tanpa disedari tubuh kita mula mengalami simptom di atas.

Komplikasi kecanduan gula sangat memudaratkan kepada kesihatan. Antara komplikasi kecanduan gula

  • Berat badan bertambah dan bersamanya semua komplikasi obesiti;
  • kelemahan sistem imuniti
  • kerosakan gigi
  • diabetes bersama komplikasinya seperti hyperglicemia dan hypoglycemia

Bersambung…

Lagi Petua untuk Diabetes

5 Comments

Filed under Tips

Mengesan kadar gula dalam darah

Kalau nak pastikan samada petua diabetes Maklong ini berkesan atau tidak, Mak long sarankan cuba dapatkan glucometer. Glucometer ini boleh didapati di kebanyakan farmasi. Glucometer digunakan untuk mengesan kadar gula dalam darah dan ini boleh dilakukan sendiri oleh pesakit atau dibantu oleh ahli keluarga pesakit. Tak payah tunggu hingga berjumpa doktor untuk check kadar gula dalam darah kerana kalau ini dilakukan sendiri di rumah penyakit diabetes dapat dikawal dari menjadi bertambah teruk sehingga menyebabkan komplikasi lain yang sukar untuk diubati.

Set glucometer terdiri dari meter pembaca kadar gula, test strip, lancet (jarum halus) dan lancet pen. Lancet atau jarum halus biasanya dipakej dalam kotak dan setiap lancet hanya boleh digunakan untuk sekali bacaan saja. Ia tidak boleh dikongsi antara dua orang. Untuk bacaan baru kena guna lancet baru setiap kali.

Untuk mendapatkan bacaan,

  • Masukkan lancet ke dalam pen lancet dan ketatkan;
  • Pasang suis meter dan masukkan test strip kedalam meter;
  • Bersihkan hujung jari dengan alcohol pad dan picit jari supaya darah mudah keluar;
  • Dengan bismillah, letakkan pen betul-betul pada tengah hujung jari dan tekan punat pen supaya jarum lancet dapat mencucuk hujung jari dengan baik;
  • Titiskan darah pada test strip dan perhatikan meter mula memproses bacaan.

Idealnya kadar bacaan kadar gula yang normal adalah dalam julat antara 4 – 7 mmol/l dalam keadaan perut kosong; kurang dari 10 mmol/l 90 min selepas makan dan lebih kurang 8 mmol/l sebelum  tidur. Kadar ini boleh berbeza antara individu jadi sebaiknya dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.

Amalkan mengambil bacaan setiap selepas bangun tidur sebelum sarapan. Rekodkan ke dalam buku catitan dan elok kalau buku catitan ini dibawa bersama ketika berjumpa doktor.

Lagi Petua untuk diabetes.

8 Comments

Filed under Diabetic-friendly, Tips

Creamy pasta with salmon

Creamy pasta with salmon

 

Untuk hidangan kepada pesakit diabetes gunakan spaghetti low-carbydrate, tapi mungkin susah nak dapat kat Malaysia so boleh gantii dengan kobis yang dihiris nipis memangjang menyerupai spaghetti.

Leave a comment

Filed under Fish, Main Dish